jouw REACTIE
We horen graag ook jouw ervaringen met de EigenWijsjes.
Stuur je reactie naar:
info@dubbelzes.nl
> Laat je kind groeien vol trots en zelfvertrouwen!
>>> Het hebben van positieve gedachten zorgt bij ons allemaal voor een goed gevoel en helpt om nieuwe dingen aan te durven. De kaartjes van ‘Eigenwijsjes’ kunnen daar enorm goed bij helpen! Wij geven de kaartjes graag mee aan kinderen die wij begeleiden, maar ook thuis zijn ze goed in te zetten. Geef bijvoorbeeld een positieve gedachte mee in de broodtrommels van je kind(eren) of bespreek ze samen tijdens het ontbijt of voor het slapengaan. Een leuke manier om een dag positief te beginnen en af te sluiten!
Buro Bikkel > tips en hulp bij de dagelijkse opvoeding
Ik kan het!
• Als ik denk: ‘Ik kan het!’ dan ga ik het proberen en doe ik meer mijn best. Als ik bij turnen iets doe en als ik dan denk: ‘Ik kan het!’ lukt het meestal ook en als het niet lukt probeer ik het gewoon nog een keer.
Nikki 11 jaar
• Meestal ben ik heel voorzichtig en durf ik nieuwe dingen niet zo goed. Nu ik dit kaartje getrokken heb durf ik meer te proberen.
Marlies 12 jaar
Ik trek het geluk naar mij toe!
• Yes, ik hoef geen nieuw kaartje meer hoor.
Cas 9 jaar
Ik mag fouten maken!
• Gelukkig, dat is nou net het kaartje wat ik nodig heb. Ik doe altijd alles veel te precies omdat ik vaak bang ben om fouten te maken. Met dit kaartje kan ik misschien wat vriendelijker voor mezelf zijn.
Peter 15 jaar
Ik ben trots op mezelf!
• Als ik iets heb gedaan wat ik eerst nog niet zo goed kon, dan vind ik dat wel knap. Vandaag heb ik niet zoveel bijzonders gedaan, misschien is het kaartje wel voor morgen bij turnen. Want vorige week was ik heel trots op mezelf, omdat ik toen veel dingen heb geleerd die ik eerst nog niet kon.
Nikki 11 jaar
Ik ben precies goed zoals ik ben!
• Dit is nu al de derde keer dat ik dit kaartje trek. Eigenlijk vind ik mezelf veel te dik als ik in de spiegel kijk. Maar ja… misschien is dat ook helemaal niet zo erg.
Fatima 48 jaar
Ik zeg duidelijk wat ik bedoel!
>>> Ik had voor deze dag het kaartje ‘Ik zeg duidelijk wat ik bedoel’ getrokken. Op school vertelde ik wat aan mijn vriendin, zei vroeg: “Wat?” En toen dacht ik aan het kaartje. En ik zei het toen heel duidelijk gewoon nog een keer.
N. R.
Ik mag nee zeggen!
en… Ik mag boos zijn!
• Mijn dochter (12 jaar) was samen met haar vriendinnetje een dansje aan het oefenen voor koninginnedag. Er was een klein stukje in het dansje wat haar vriendin dan weer goed en dan weer fout deed. Zij wou dan ook dat stukje vervangen met andere danspasjes, omdat ze zich dan wat zekerder voelde van zichzelf. Mijn dochter vond dat haar vriendin nog harder moest oefenen, want als ze eenmaal meer oefende dan kon ze het best wel! Zo doet zij dat zelf immers ook altijd. Maar haar vriendin weigerde. Ik kwam de kamer binnen met het mandje met de EigenWijsjes. ‘Trekken jullie maar een kaartje’, zei ik. Haar vriendin trok als eerste een kaartje: Ik mag nee zeggen! Zichtbaar tevreden, legde ze het kaartje met een smak neer. ‘Zo!’ zei ze, en keek mijn dochter uitdagend aan.
Met een boos gebaar trok mijn dochter ook een kaartje: Ik mag boos zijn!En zeer triomfantelijk legde ze het kaartje neer, als of ze een troefkaart in haar handen had. Daarna schoten ze allebei in de lach en hebben we er nog even over gepraat. Het dansje werd aangepast en werd fantastisch!
• Ik heb zelf de kaartjes ook thuis en ze zijn errrugh leuk. Mijn kinderen mogen ook graag een kaartje trekken en laatst was er een vriendje over de vloer die ook een kaartje moest trekken. We hadden afgesproken het vriendje mocht eerst, daarna mijn zoontje en daarna mijn dochter. Ik was met het vriendje bezig met uitleggen en mijn dochtertje “Ik wil ook mamma” Ik netjes uitleggen dat ze op haar beurt moet wachten. Dametje wordt ongeduldig ” Ik ook mama” roept ze heel luid. Daarna met mijn zoontje aan de gang voor uitleg. Dochter wordt boos “Mama IK OOK. MAMA!” Vertel geduldig dat we om de beurten gaan en zij ook aan bod komt. Dochter bijna huilend: “MAMA, MAMA!!!, MAMA!!!!!, IK WIL EEN KAARTJE TREKKEN.” Eindelijk is ze aan de beurt en trekt haar kaartje, wat staat erop?
IK MAG BOOS ZIJN.
R E A C T I E S - bij het trekken van een kaartje
Ik ontmoet allemaal vrolijke mensen!
• Mijn zoon van 12 jaar kwam ’s avonds z’n bed uit. Hij zag allemaal enge monsters als hij zijn ogen dicht deed. Het is ook een spannende tijd voor hem nu hij bijna naar de middelbare school gaat. We hebben een tijdje gepraat over bang zijn en hoe je hoofd dat soms kan laten zien met allerlei monsters. Maar ze bleven toch komen. ‘Zal ik even de EigenWijsjes voor je halen, zodat je een kaartje voor je dromen kan trekken?’ vroeg ik uiteindelijk. ‘Ja.’ zei hij met een klein stemmetje. Overdag hoeft hij geen kaartje, want daar vind hij zichzelf toch wel al te groot voor. Ik ontmoet allemaal vrolijke mensen! trok hij. ‘Ha, grappig, huh… die benen? Ik zie nu allemaal grappige monsters.’ zei hij.
En … Met een big-smile draaide hij zich uiteindelijk lekker om en ging heerlijk slapen.
R E A C T I E S - professionals
>>> Als leerkracht van groep 6/7 werk ik sinds dit schooljaar met Eigenwijsjes. Er zitten een aantal kinderen voor de tweede keer in mijn groep, waaronder ook één jongen, ik noem hem even Bas. Bas is heel verlegen, durft niet voor een groep mensen te staan en iets voor te dragen. Dit heeft hij nog nooit gedaan. Nu had hij een mooi verhaal geschreven en ik zou willen dat hij dit tijdens de schoolviering voorlas. Die week kreeg hij van mij het kaartje:
Ik durf het, ook al voel ik mijzelf verlegen !
Ja hoor, Bas durfde en hij las voor 200 kinderen zijn verhaaltje voor. Geweldig!
Juf Claire
>>> Als leerkracht van groep 6, 7, wil ik graag de ervaring met jullie delen. Ik werk nu 2 jaar met deze kaartjes en met succes. Iedere maandag trekken de leerlingen een kaartje en vullen hun eigenwijsje in op hun weekagenda. Zo heb ik als leerkracht te allen tijde zicht op hun eigenwijsje, maar ook kunnen zij zelf zien welk eigenwijsje voor hen van toepassing is voor deze week. Het is nu zelfs zo dat de leerlingen zijn teleurgesteld wanneer ik de eigenwijsjes per ongeluk thuis heb laten liggen. Hieronder enkele punten die met sprongen vooruit zijn gegaan en van groot belang zijn voor het goed functioneren van een groep.
• Er is veel meer wederzijds respect gekomen;
• Er is bijna geen ruzie in de klas: een veilig klimaat;
• Kinderen verwijzen naar elkaars EigenWijsje, waardoor meer cohesie in de groep;
• Onzekere kinderen hebben meer zelfvertrouwen gekregen;
• Er is meer assertiviteit.
kortom: geweldig!!!
Ellen Sonnemans, leerkracht Basisschool “De VeenSter” (Veenhuizen)
>>> De EigenWijsjes worden veel gebruikt door het APS (Utrecht) Onderwijskundig medewerker/trainer Marjan van Roozendaal beschrijft een situatie waarbij haar stagaire de EigenWijsjes heeft gebruikt …
• • • Een stagiaire wil zijn klas goed leren kennen. Het is de eerste dag dat hij groep 6 de hele dag begeleidt. Hij vindt het belangrijk dat kinderen over zichzelf nadenken en dat ook met andere kinderen durven te delen. Twee vliegen in één klap, denkt hij. Ik krijg een goed beeld van de individuele leerlingen en ik help ze met hun zelfbeeld en hun zelfvertrouwen. Hij heeft een stapel kaartjes bij zich en zegt: “Op deze kaartjes staan zinnen. Zinnen die iets positiefs zeggen over mensen. De kaartjes heten: EigenWijsjes.”
De stagiaire gaat bij de eerste leerling in de kring staan en zegt: ”Ik houd ze blind voor je gespreid en jij pakt er blind één kaartje uit. Lees het voor jezelf, laat het nog niet aan anderen zien.” Zo loopt hij de hele kring rond. Dan zegt hij: “Je hebt nu zelf een kaartje gepakt, de zin die erop staat klopt voor jou, in ieder geval vandaag!” Hij loopt naar een leerling toe en zegt: “Leg eens aan de klas uit waarom het kaartje bij jou past?” En zo doet hij dat met elke leerling.
Er ontstaan ontroerende verhalen. Een beetje schuchter vertelt een leerling:
“Ik heb het kaartje: ‘Ik mag een eigen mening hebben’ gepakt. Er staat een haas bij getekend met heel eigenwijs de handen in de zij. Nou, ja, eigenlijk vind ik het lastig om in de klas te zeggen wat ik vind, ik houd mijn mening liever voor mezelf. Ik zal het toch meer proberen!“
Of een ander: “Ik heb het kaartje met een schildpad op een skateboard. Daar staat bij: Ik zet door! Nou, dat klopt helemaal voor mij. Ik vind wel eens iets moeilijk, maar ik blijf doorgaan.“
Aan het eind van de dag haalt de stagiaire de kaartjes weer op en vraagt aan een paar leerlingen: “En? Werkte het kaartje?” Er ontstaat weer een levendig gesprek…
• • • lees het volledige artikel: Wij zijn EigenWijs!
Marjan van Roozendaal: onderwijskundig medewerker/trainer, APS Utrecht
>>> De EigenWijsjes zijn ook bij ons in het ziekenhuis een groot succes. Ze liggen standaard voor het pakken op mijn werkkamer. Op mijn afdeling is het inmiddels de gewoonte om iemand een kaartje te laten trekken als het even allemaal tegen zit en iemand een oppepper kan gebruiken. Soms doen we zomaar een rondje EigenWijsjes voor de pret. Ik heb ze ook een keer meegenomen naar de kinderartsen en die wilden toen ook de kaartjes kopen. Ook de ouders die met hun kinderen bij ons komen willen vaak de kaartjes kopen. Erg aanstekelijk en heerlijk positief!
Hartelijke groet, Sandra Veenstra, Kinder- en jeugdpsycholoog, St. Elisabeth ziekenhuis
>>> De EigenWijsjes vliegen op mijn trainingen met docenten in het voortgezet onderwijs de deur uit en ik heb er zelf ook het grootste plezier in ze zelf tijdens die trainingen te gebruiken. Ik kreeg de volgende reacties van docenten in het voortgezet onderwijs die met de coachingkaartjes EigenWijsjes werken:
• Ik geef ze zo’n kaartje en laat ze die een week bij zich dragen. Het levert altijd heel veel op.
• Prachtig om te zien hoeveel de leerlingen ermee doen.
• Op het moment dat ze twijfelen geven die kaartjes hen vaak een zetje in de juiste richting.
• Het helpt hen over drempels heen.
• Faalangstige leerlingen ontkennen vaak hun eigen invloed. Deze kaartjes leren hen die weer te nemen.
• Vaak merk je dat ze in het begin iets hebben van ‘het zal wel’, maar die tekst blijft hangen en ze doen er meestal wel iets mee.
• Op een gegeven moment gaan ze er zelf om vragen. En moet ik er ook een trekken van hen.
• Laatst vertelde een ouder me, dat haar dochter er thuis ook mee aan het werk ging.
• Ik ga in de klas met de kaartjes rond, laat hen er één trekken. Ze mogen één keer ruilen als ze er weinig mee kunnen.
• Ik geef trainingen sociale vaardigheden. Met name bij assertiviteit komen ze goed van pas.
• Ik wil ook een doosje voor mijn eigen dochter.
• Ze vinden die tekeningen zo leuk.
Jan Ruigrok, trainer/adviseur [KPC-groep Utrecht]
>>> Groep 6a van de Johannesschool (en inmiddels nog 4 groepen van onze school) zijn zeer enthousiast over de EigenWijsjes. De leerlingen trekken zelf een kaartje lezen deze voor tekenen hem na en plakken de tekst voor een week op hun tafel. Bedankt namens de leerlingen en de leerkrachten van onze school voor deze postieve EigenWijsjes.
vr.gr. juf yvonne Johannesschool, Pijnacker
>>> Het eerste kind dat met de eigenwijsjes aan de gang mocht van mij, mocht uit de hele stapel die kaartjes halen die hij op zichzelf van toepassing vond. Hij bleek een reëel zelfbeeld te hebben en kon bij zijn keuzes leuke voorbeelden geven van het waarom van de keuze voor dat kaartje en hij zuchtte na afloop helemaal vergenoegd: nou dit vind ik nou eens een opkikkertje! Ik heb de set aangeschaft voor het begeleiden van bovengemiddeld slimme en tevens faalangstige leerlingen in de bovenbouw van de basisschool. Ik verwacht er veel van. Ik ben blij dat ik jullie set op het spoor ben gekomen. Ook het zelf kunnen uitbreiden van de set vind ik een leuke optie in het geheel!
Hartelijke groet, Marilène Zwetsloot, lerarenondersteuner Agnesschool IJsselstein
>> In mijn praktijk werk ik o.a. met kinderen die een verlies te verwerken hebben. Hun zelfvertrouwen heeft dan ook vaak een enorme deuk opgelopen. De Eigenwijsjes lijken mij een aantrekkelijk middel om zo nu en dan in te zetten.
W. S.
>>> Ik heb je eigenwijsjes pas in huis (gekocht in een speelgoedwinkel in Amsterdam). Ik heb een praktijk als orthopedagoog en laat sommige kinderen een Eigenwijsje kiezen wanneer ze hier behoefte aan hebben. Ze reageren zeer verrast en nemen de tijd om na te denken welk eigenwijsje bij ze past. Ik zou het ook goed kunnen gebruiken bij een sociale vaardigheidstraining. Ze zijn leuk en handzaam.
Ga zo door!T. S.
>>> Mijn fysiotherapeute kwam aanzetten met een pakje EigenWijsjes. Ze vond het zo leuk en dacht dat het zeker iets voor mij was. Ik ben op dit moment erg bezig met mijn (over-)gewicht en vat dit soms – letterlijk en figuurlijk – erg zwaar op. Ik trok het kaartje met het ballerina-nijlpaardje “Ik ben goed in alles wat ik doe”. Toevallig… Als ik met mijn eigen spel kaartjes weer leuke dingen meemaak, mail ik ze zeker.
Groetjes, N.B.
>>> Ik had voor deze dag het kaartje ‘Ik zeg duidelijk wat ik bedoel’ getrokken. Op school vertelde ik wat aan mijn vriendin, zei vroeg: “Wat?” En toen dacht ik aan het kaartje. En ik zei het toen heel duidelijk gewoon nog een keer.
N. R.
>>> Ik zie op het werk steeds meer negativiteit, als je bijvoorbeeld ziek bent wordt er gereageerd van ‘Nou nu moeten wij dat gat opvullen’ i.p.v. dat ze je beterschap wensen. Soms wordt het me teveel en merk dan dat ik eigenlijk hetzelfde doe als zij, ik denk dan negatief over hun. Ik wil dit niet en trek een kaartje, en wat denk je? Ik trek het kaartje ‘Ik denk positief’. Dat had ik nu echt nodig! Het kostte me wel een beetje moeite in het begin, maar ik zit nu inmiddels weer op de rails.
M. de B, 43 jaar
>>> Met mijn groep heb ik een sova-training gevolgd. Via een ouder kreeg ik jullie ‘emotiekaartjes’ onder ogen. Dit past natuurlijk helemaal bij het proces waar wij nu mee bezig zijn. Mijn vraag is nu of jullie me op een of andere wijze informatie kunnen geven m.b.t. materiaal wat jullie hebben over het sociaal emotionele gebied. Ik hoop dat jullie me verder kunnen helpen.
Groetjes, C.
>>> Ik zag laatst een pakje, waar een soort inzicht kaartjes voor kinderen in zaten. Daar heb ik interesse in en zou graag willen weten waar je dat kunt kopen. Zowieso ben ik wel nieuwsgierig naar jullie aanbod, aangezien ik kinderyoga geef en kinder teken therapeute ben zijn dit leuke aanvullingen.
Alvast bedankt, M. W.
>>> Ik gebruik de EigenWijsjes af en toe in mijn zelfstandige praktijk als remedial teacher van dislectische kinderen. De kinderen die bij mij komen hebben vaak heel weinig zelfvertrouwen door de vele negatieve ervaringen die ze hebben opgelopen in bijvoorbeeld schoolsituaties. Het werkt vooral voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar heel goed. Ik merk gewoon dat een EigenWijsje ze sterkt en dat zo’n positieve stelling hen een innerlijke kracht mee kan geven. Miep Spée, Beemster
>>> Hallo, Ik wilde graag reageren op de enige EigenWijsjes, die ik onder ogen kreeg. Ik werk bij Support in Spijkenissen als maatschappelijk werkster. (Support is een onderdeel van stichting de Lindenhof in de Stadsregio Rotterdam.) Voorheen werkte ik in een leefgroep in rotterdam in de basisschoolleeftijd. Ik ben van mening dat de eigenwijsjes enorm goed toepasbaar kunnen zijn voor kinderen in een kinderhuis. Daar kunnen ze deze eigenwijsjes goed gebruiken. Ze hebben daar ook groepsvergaderingen. Tijdens deze vergaderingen gebruikte ik aan het einde een complimenten ronde voor diegene die naast je zat. Dit werkte erg goed en zeer positief. Het gebruik van de eigenwijsjes is hierop een goede aanvulling, maar ook voor de dagelijkse gang van zaken. Het zijn beschadigde kinderen die op deze manier een beter beeld krijgen over zichzelf maar ook de omgang naar anderen wordt hiermee bevorderd.
Leuk initiatief. Bedankt en vriendelijke groeten, Bianca van Scheyndel
>>> Wat een ontzettend leuke kaartjes zijn dit. Ik heb de EigenWijsjes sinds een paar maanden in huis en mijn kinderen en ik zijn erg blij mee. Ze helpen om op verdrietige momenten, op blije momenten, we trekken er elke dag tijdens het ontbijt ieder een. Dus altijd gespreksstof en vaak mede door de kaartjes ook een vrolijk moment.
Ik gebruik de kaartjes sinds kort ook als afsluiting van de afslankgroep. Ook hier worden de kaartjes positief ontvangen en is het vaak even lachen om herkenbare situaties. Ook ben ik begonnen om een aantal franchisenemers in te werken. Deze franchisenemers geef ik ieder een setje mee voor in hun groep/praktijk.
Hartelijke groeten, Bea Pols
>>> Van mijn zus kreeg ik een set EigenWijsjes. En… ik vind ze helemaal geweldig. Zo geweldig dat ik ze graag gebruik op mijn website. Als je op het plaatje klikt, komt er een verhaal over de kaartjes tevoorschijn. Ik vond ze zo toepasselijk, voor deze doelgroep die zelden zijn mond open durft te doen!
Vriendelijke groet, E.S. (medewerker afd. communicatie LOC Landelijke Organisatie Clientenraden: www.loc.nl )
hier kan ook jouw ervaring staan!
mijn EigenWijsjes ERVARING is:
DUBBELZES UITGEVERIJ
Annemariet van Beers
Basilicumhof 20
1115 DL Duivendrecht
020 416 63 43
info@dubbelzes.nl
kvk Amsterdam 34162524