EXTRA 🙂
TONGbrekers en meer…
Tongbrekers als kaartspel

KAARTspel Tongbrekers
48 lekkerbekkende struikel- en stuiterzinnen
De ultieme uitdaging!

TONGBREKERS
een internationaal fenomeen

Tongknopers [Afrikaans], Tongue Twisters [Engels], Virelangues [Frans], Zungenbrecher [Duits], Trabalenguas [Spaans], Scioglilingua [Italiaans], Tekeleriemeler [Turks], Tungvrickare [Zweeds], Tungeknekkjarar [Noorwegen], Hayakuchi kotoba [Japan], …

Tongbrekers in 108 verschillende talen
Er zijn al 2755 tongbrekers in 108 talen bekend. Overal ter wereld hebben mensen op vele manieren plezier en vermaken zich met het uitspreken van de meest lastige of mooie struikel- en stuiterzinnen. Ieder land heeft zo zijn bekende klassiekers. En… daar komen steeds weer nieuwe bij!

 Bekijk ook eens de internationale site van de grootste collectie:
> “the world’s largest collection of Tongue Twisters”

Booster je boodschap!

TONGbrekers zijn natuurlijk ook ideaal om je stem op te warmen voor een pitch, presentatie of een zangles. Verbeter je dictie, uitspraak en articulatie met dit hilarische kaartspel! 🙂

Lips of Babel

a truly tantalising Tongtwister teaser!
Dertien modellen uit verschillende landen spreken ieder een tongbreker in hun eigen taal 😉

ELLE MULIARCHYK shoots Thirteen Beautiful models
from around the globe reciting tongue twisters

Maggi magnetron

Mag ik Maggi magnetron menu van u
Het is begin jaren ’90. Reclame was nog simpel. Internet was nog een hype die wel over zou vliegen. Geen social media of virals die voor mond-tot-mond reclame konden zorgen. Een simpele advertising property moest al zorgen dat er over je merk of commercial gepraat werd.
In dat licht straalt deze klassieker van Maggi. Huiskamers vol probeerden de kat-krabt-de-krullen-achtige zin: “Mag ik Maggi magnetron menu van u?” uit te spreken.

Oefen Nederlandse uitspraak met onze Tongbrekers

Leentje leerde lotje lopen

Tongbreker Frans

Kroepoek Hit

Een lied gemaakt van één tongbreker! 🙂

Jaaaaaahaha! De Feestboyband Pruik gaat de hitlijsten bestormen. Zij maakten met toestemming van Dubbelzes uitgeverij n.a.v. deze Tongbreker een ware carnavalshit! De hilarische Carnavalkraker met kroepoek en een broekpakboek!
> De hit van pruik

Weddenschap!

binnen 1 minuut: de allerlangste Zungenbrecher

Wenn beim Bangkoker Ping-Pon-Pokal die Bangkoker auf ihrer Bank hocken und bange gucken, wie die Pekinger Ping-Pong-Profis die Bangkoker von der Platte pauken, dann kochen die Bangkoker.Als die Soldaten ihren Sold hatten, stolperten sie über Soldaten, die ihren Colt hatten, sodass die Soldaten, die ihren Colt hatten, bald auch den Sold hatten, was die Soldaten, die ihren Sold hatten, natürlich nicht gewollt hatten. Immer, wenn die tütelige Teetante den Tee in die Kaffeetüte getan hatte, tütete die patente Nichte der Teetante den Tee von der Kaffeetüte in die Teetüte um. Bei dem alten Lappenschuppen, wo die Lappen Schoppen kippen und für ein paar Robbenhappen hübsche Lappenpuppen strippen, bis sich die ganzen Lappensippen mit den Rippen von den Robben um die hübschen Puppen kloppen, sollst du nie den Schlitten stoppen. An seinem Rücken zuckelt sein Rucksack auf und ab, um seine Knöchel hechelt sein Dackel mit im Trab. So wackeln sie zum Picknick zum Müggelsee hinaus, da wickelt er den Bückel auf Pumpernickel aus. Sein Dackel jagt Karnickel, er räkelt sich im Gras und hakelt die Mixpickels aus seinem Gurkenglas. Der Büsumer Hummer Tim und der Amrumer Hummer Tom, die waren einander gram, weil der Hummermann Tom dem Tim und der Hummermann Tim dem Tom die Hummerfrau Emma nahm. Warum nur der Jammer? Warum nur der Kummer? Warum denn nur immer der Jammer und Kummer um Hummerfrau Emma, warum? Gas, Moto Guzzi, das war Palermo! Gas, Moto Guzzi, auf nach Salerno! Cento quaranta, das war Cosenza. Cento cinquanta, das war Potenza! Gas, Moto Guzzi, durch die Abruzzen, Tivoli, Roma, Ostia verputzen! Cento sessanta, das war Pescara, Cento settantam was, schon Carrara? Gas, Moto Guzzi, Vollgas auf Nizza, und auf der Piazza, Chianti und Pizzaaah!

The world hardest TONGtwister

MIT-onderzoekers in Boston ontdekten dat bepaalde combinaties van geluiden ervoor zorgen dat mensen de controle over hun mond verliezen.  Hoofdonderzoeker dr. Stefanie Shattuck-Hufnagel van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston, vroegen veel deelnemers om de zin 10 keer snel te herhalen. Te snel uitgesproken, lijken bepaalde combinaties van geluiden ervoor te zorgen dat mensen de controle over hun mond verliezen. Welke TONGtwister veroorzaakte de meeste problemen?

Wirwar van woorden!
De TONGtwister, “pad kid poured curd pulled cold”  bleek de meest uitdagende; zo erg zelfs dat “de proefpersonen er niet eens doorheen kwamen”. Deze wirwar van woorden is misschien wel de meest lastige tongbreker ooit, waardoor tongstrelende klassiekers zoals “Peter Piper en zijn Peck of Pickled Pepper” en de “Seashell seller on the seashore”  in het stof achterblijven.
tongtwister

“pad kid poured curd pulled cold”

18 Tongue Twisters around the World

25 English Tongue Twisters

Practice to Improve Pronunciation

Unique New York
Three free throws
Red Leather Yellow Leather
Rubber Baby Buggy Bumpers
Red blood Blue blood
She sells seashells on the seashore
A proper copper coffee pot
Betty bought butter but the butter was bitter
Comical economists
Swiss wristwatches
Peter Piper picked a peck of pickled peppers
She should shun the shinning sun
The big black back brake broke badly
The big beautiful blue balloon burst
A shapeless sash sag slowly
Smelly shoes and socks shock sisters
Shave a single shingle thin
Cinnamon Aluminum Linoleum
New York is unanimously universally unique
Cooks cook cupcakes quickly
Flora’s freshly fried fish
A bragging baker baked black bread
Buy blue blueberry biscuits before bedtime
She sold six shabby sheared sheep on ship
These thousand tricky tongue twisters trip thrillingly off the tongue

Stefanie ontrafelt SPRAAKpatronen achter TONQUE Twisters

Stefanie Shattuck-Hufnagel is psycholinguïst bij de Speech Communication Group van het Massachusetts Institute of Technology in Cambridge, Massachusetts. Zij kijkt naar spraakplanningspatronen.

De wetenschap achter de Tongue Twisters
Shattuck-Hufnagel bestudeert specifiek de verschillende manieren waarop onze taal uiteenvalt. Ze probeert een beter beeld te krijgen van hoe we woorden in elkaar zetten.  Bepaalde tongbrekers lijken verschillende soorten fouten uit te lokken, zegt ze. “Als je erachter kunt komen waarom spraak van de ene soort de ene soort fout uitlokt, en spraak van de andere een andere soort fout, dan begin je enig inzicht te krijgen in het spraakproductieproces.

ONDERZOEK: meten is weten, als je weet wat je meet
Shattuck-Hufnagel: “Ik ben er vrij zeker van dat we, naarmate we betere modellen krijgen, mensen zelfs effectiever een tweede taal kunnen leren.” Zij hoopt dat wat ze leert over spraakproductie wetenschappers zal helpen erachter te komen hoe ze mensen met afasie of kinderen met spraakstoornissen in de ontwikkeling kunnen helpen.
Interview met Shattuck-Hufnagel: Speech Science Tongue Twisters>>> INTERVIEW Stefanie
Waarmee wordt een TONGbreker uiteindelijk een échte lekkerbekkende struikel- of stuiterzin?

Dictie, uitspraak en articulatie

DICTIE is de manier waarop je een woord of een zin uitspreekt of voordraagt en waarmee je dat woord of die zin een betekenis geeft. Met dictie vul je een zin als het ware met betekenis. Als je ook je dictie onder de knie hebt, weet je hoe je jouw boodschap overtuigend uitdraagt.

UITSPRAAK is hoe je een bepaald woord in een bepaalde taal hoort uit te spreken. Daar zijn regels voor. Natuurlijk zijn er dialecten, zeker in het Nederlands. Maar als je een Engels woord spreekt of zingt, wil je ook dat je het op de manier uitspreekt zoals in het Engels wordt gedaan. Een goede uitspraak is een belangrijk onderdeel van dictie. Een goede uitspraak komt ten goede aan de verstaanbaarheid.

ARTICULATIE is de manier waarop wij klinkers en medeklinkers produceren. Anders gezegd, de techniek waarmee we de woorden duidelijk en verstaanbaar leren uitspreken. Onze belangrijkste instrumenten voor articulatie zijn lippen, tong en het zachte verhemelte achterin je keel. Ook de kaak speelt een rol. Als het gaat om articulatie is er een enorme variatie tussen mensen. We praten allemaal zoals we het van jongs af aan van onze directe omgeving geleerd hebben. Daarnaast zijn ook andere factoren van invloed. De één spreekt sneller dan de ander, er zijn mensen die binnensmonds praten, mensen die slissen en ga zo maar door.

Boterklontje, boterklontje…
Het is vaak de tong die in de weg zit als een goede uitspraak niet lukt. Illustratief is het verhaal van ‘boterklontje’. De tong is een sterke spier, van oorsprong bedoeld om te helpen bij kauwen en slikken. Maar het is ook een trage spier. Vergelijk het met een niet-lenige bodybuilder. De tong zit eerder zichzelf in de weg dan dat hij helpt. De grove motoriek lukt meestal wel, maar qua fijne motoriek gaat hij vaak zijn eigen gang. Zeker als iemand zijn fijne tongmotoriek niet goed heeft ontwikkeld, bijvoorbeeld door als kind gebrekkige spraak van je ouders over te nemen. Zoiets gaat bij een kind automatisch, bijvoorbeeld slissen. Er is dan logopedie nodig om dat goed te krijgen.

OEFENING: lenige tong
Een lenige tong komt ten goede aan de fijne motoriek. Een oefening om je tong leniger te maken gaat als volgt: draai met het puntje van je tong een rondje langs de voorkant van je tanden. Alsof je er denkbeeldige pindakaas van af likt. Doe het eerst vijf keer linksom en vijf keer rechtsom, dan vier keer linksom en rechtsom, en zo bouw je af naar één keer. Je voelt dat je tong daar moe van wordt.  Soms voel je dat tot in je keel of zelfs nek, want dit staat allemaal met elkaar in verbinding.

Meer lezen > Sabine legt dit allemaal uit op Bax-blog.nl

 

I see Suzie Sitting in a Shoe Shine Shop, Where she sits she shines and where she shines she sits.

Dina Danish Tongue-Twisters WORKS
Inspiratie en selectie uit een reeks werken gebaseerd op methoden om de moeilijkheid van het uitspreken van een tongbreker te overwinnen.

Hier vind je een verzameling werken die fungeren als een alternatief voor de mislukkingsgebonden uitingen van tongbrekers. Dit probeer Dina te bereiken door middel van verschillende middelen, zoals het schrijven ervan, hun visualisatie en ook door het creëren van theatrale podia die ze als performances kunnen hosten.

Yellow Butter Purple Jelly Red Jam…

Dina Danish (Parijs, FR) is een Frans/Egyptische kunstenaar en docent die in Amsterdam woont en werkt.
In haar multimediawerk richt Danish zich op taal en structuur, waarbij ze humor en misverstanden verwerkt:
••• Yellow butter, purple jelly, red jam, black bread. Spread it thick, say it quick! Yellow butter, purple jelly, red jam, black bread. Spread it thicker, say it quicker! Yellow butter, purple jelly, red jam, black bread •••

Peter Piper picked a peck of pickled peppers…

Dina Danish gaat een struikelstrijd aan met een computergestuurde tongbreker.

Een verzameling van Nederlandse Tongbrekers vind je op:
www.tongbrekers.net

concentratie articulatie geheugenn
Alle info over ons kaartspel Tongbrekers vind je op:
www.tongbrekers.nl

Reacties zijn welkom!
Maak zelf ook een nieuwe Tongbreker!!!
Stuur jouw Tongbreker naar:
info@dubbelzes.nl

VOLG ONS

       

DUBBELZES UITGEVERIJ

Annemariet van Beers
Basilicumhof 20
1115 DL Duivendrecht
020 416 63 43
info@dubbelzes.nl

kvk Amsterdam 34162524