Aan de slag met Okidootjes Veerkracht


We horen graag jouw ervaringen met de Okidootjes.
Stuur je reactie naar:
info@dubbelzes.nl

POSITIEF communiceren

xx

De Okidootjes heb ik met een gezin in een coachingsessie gebruikt. Doel van de sessie was om het gezin op een positieve manier te laten communiceren. Alle Okidootjes lagen open op tafel. Ieder van het gezin (vader, moeder, twee kinderen) mocht één kaartje voor de ander uitzoeken. Dit Okidootje werd als een TOP (=compliment) gegeven. Voordat het kaartje gegeven werd moesten ze eerst aan de ander vragen of het kaartje ook echt klopte. Vervolgens werd er verteld waarom ze dit Okidootje voor de ander gekozen hadden en waarom zij vonden dat het bij de ander paste.

Alleen al door het zorgvuldig uitzoeken van een kaartje ben je al bezig met een positieve focus naar de ander te kijken. Er ontstond een saamhorigheid. Het praten over gevoelens en emoties, wat ze niet gewend waren, werd laagdrempelig en ze gingen gemakkelijk de diepte in. Het werd een open gesprek zonder oordeel!

De zinnen en beelden van de kaartjes zijn zo duidelijk dat het uitleggen niet zo echt hoeft. De Okidootjes Veerkracht zijn coole kaartjes en echt uitnodigend om direct mee aan de slag te gaan. Als begeleider geeft het je veel mogelijkheden om deze tool in te zetten met je eigen expertise. Ik heb ze de opdracht gegeven om 1 x per week met elkaar te praten m.b.v. de Okidootjes. Het gezin vindt deze manier van communiceren met elkaar geweldig.

> coach/counsellor Willeke Rol:  www.brightkids.nl

SPELvorm: "ZES op een RIJ"

xx

Ik heb met de Okidootjes het spel “ZES op een RIJ” samen met mijn dochter gespeeld. Het was heel leuk om te doen, je denkt echt na over wat je goed kan en wat je nog nodig hebt, maar dan zonder oordeel, meer als feit. Daarna gaf mijn dochter mij een TOP-kaart als compliment. Hieruit volgde een heel mooi en goed gesprek. Het verbaasde me hoe makkelijk je dan zo met behulp van een kaartspelletje toch tot een goed en leuk gesprek kan komen met je kind. Dank daarvoor! 🙂

> moeder van 14 jarige dochter

DE 7 verdiepingsVRAGEN

xx

Ik gebruik de Okidootjes in mijn praktijk EigenWaarde Counselling en EFT coaching. Met de 7 verdiepingsvragen komen mijn klanten letterlijk een stap verder. Ik gebruik deze vragen ook voor mezelf als ik eventjes vast zit of wat hulp nodig heb. Handig dat ze nu overzichtelijk op één kaartje staan! 🙂

> coach/counsellor  Lo van Beers www.eftamsterdam.nl

Support Magazine over Spiegel-jezelf-spel en Okidootjes

Door de Okidootjes kon ik mijn hart luchten, zodat ik meer rust en vertrouwen kreeg ...

xx

In het oktobernummer van het Support Magazine* schrijft redacteur Monique Wijnen een informatief en ook ontroerend artikel over het gebruik van het Spiegel-jezelf-spel en de Okidootjes Veerkracht. ‘Wanneer je een handicap hebt gaat het al snel over de dingen die je niet (meer) kunt. Maar ja… dat is vaak algemeen bekend en je kunt er weinig tot niets aan doen. Veel leuker en interessanter is het om spelenderwijs te ontdekken waar je wél goed in bent, wat jouw mooie eigenschappen zijn en hoe veerkrachtig je eigenlijk bent. Of hoe je dit nog beter kunt ontwikkelen.’

De Okidootjes hebben Monique echt geraakt. Ze heeft het met de kinderen van haar zus gespeeld (5 en 8). Dit was best nog moeilijk voor ze, maar de geweldige plaatjes maakt dat ze het snel begrijpen en er iets mee kunnen schrijft ze. Ook met haar man heeft ze nog een Okidootje getrokken en de tranen liepen over haar wangen: ‘Ik had de kaart “Ik weet dat het voorbij gaat, het komt goed.” in de categorie Vertrouwen. Nou, die was raak…
… We spelen het Okidootje van de week. Dit keer speelt ook mijn man Tinus mee. Blind trekken we een kaartje. Op mijn Okidootje staat een hondje in een mand met verband om zijn hoofd, Ik weet dat het voorbij gaat, het komt goed, staat erop. Het kaartje valt onder vertrouwen, iets wat ik juist nu even helemaal kwijt ben. Tranen rollen over mijn wangen. Milo, mijn trouwe hulphond, is oud en gaat hard achteruit. Ik twijfel wat ik moet en heb het daar heel moeilijk mee (uiteindelijk heb ik hem een week later laten inslapen, een eerlijke beslissing die ondanks het verdriet toch goed voelt).

Het is fijn om er uitgebreid met elkaar over te hebben. Dit is juist iets wat ik op dit moment miste met Tinus, die toevallig het respect-Okidootje pakt met de tekst Ik kan me inleven in een ander. Door de Okidootjes kon ik mijn hart luchten, zodat ik meer rust en vertrouwen kreeg in hoe het leven ook zal lopen, het komt goed. En Tinus wist beter wat er door mij heen ging, zodat hij zich beter in mij kon inleven. Bijzonder verhelderend en verrijkend.’

>>> LEES hier het hele artikel

> Support Magazine is een tijdschrift over leven en werken met een lichamelijke beperking.

Met de Okidootjes leer je spelenderwijs positief denken én doen

xx
Okidootjes VEERkracht in mijn praktijk
Ik, Charlotte Borgreve, speelde met de Okidootjes in mijn praktijk met een jongen (gemakshalve noem ik hem even Sander) die het zwaar had op school. Sander moest veel moeite doen om zich te concentreren en bij de les te blijven en hij vond zichzelf nogal dom. De motivatie om zijn huiswerk te doen ontbrak en hij had zich er min of meer bij neergelegd dat het met hem niets zou worden. We hebben zelf een spelvorm bedacht met één speler (dat was hij dus). Er worden bij het spel vier verschillende spelvormen beschreven. Wij hebben er een eigen draai aan gegeven.

Samen met Sander heb ik gekeken naar zijn top drie: wat kan ik en wat doe ik al?

Hij koos 3 thema’s uit de onderstaande zes:
• autonomie
• positieve focus
• zelfcontrole
• daadkracht
• sociaal contact
• zelfzorg

Sander koos: daadkracht, positieve focus en sociaal contact.
De thema’s zijn onderverdeeld in verschillende specifieke kenmerken van veerkracht. Bijvoorbeeld bij het thema daadkracht is een kenmerk ‘doelgericht‘  en bij sociaal contact is een kenmerk ‘communiceren‘. Daarbij horen kaartjes met sterke gedachten als: ik zie de uitdaging én ik ga ervoor of ik kan praten over wat ik denk en wat ik voel.

DOELGERICHT; ik zie de uitdaging en ik ga ervoor

WAT HELPT JE WEL!
Bij elk kenmerk horen meerdere sterke gedachten en samen met Sander besprak ik welke gedachten hem het meest aanspraken en die hem zouden helpen om wél huiswerk te gaan maken en zichzelf aan te moedigen. Als eerste koos hij: Ik weet wat ik wil. We zijn toen gaan kijken hoe hem dat zou helpen om huiswerk te maken. Sander wist zeker dat hij over wilde gaan en zijn best daarvoor te gaan doen.

Met vragen als: “Waar ben je al tevreden over?” en “Heb je hierbij hulp nodig? En zo ja, van wie?” konden we verdieping aanbrengen. Daarna koos hij voor de gedachte: ik maak een plan en voer het uit!

Ik vroeg hem: “Is het je al eens gelukt om wél huiswerk te maken? En wat deed je dan? Hoe pakte je dat aan? En kan je dat vaker doen?” Hiermee kreeg hij inzicht en idee hoe hij dat plan zou gaan maken en uitvoeren.

Uiteindelijk kwam hij met drie tips voor zichzelf: Ik kan altijd een oplossing vinden, ik weet wat ik wil, en ik kan duidelijk zeggen wat ik bedoel. Dat was weer een goede aanmoediging om ermee aan de slag te gaan en zelfvertrouwen op te bouwen. Hij ging vol goede moed naar huis.
De 3 gekozen Okidootjes VEERkracht> orthopedagoge | kinder- en jongerencoach 
Charlotte Borgreve   www.charlottekindercoaching.nl

> Zie ook MOODKIDS, het meest complete magazine voor de allerleukste ouders,  voor het volledige BLOG dat Charlotte schreef over de Okidootjes VEERkracht.

hier kan ook jouw ervaring staan!

mijn Okidootjes ERVARING is:

VOLG ONS

       

DUBBELZES UITGEVERIJ

Annemariet van Beers
Basilicumhof 20
1115 DL Duivendrecht
020 416 63 43
info@dubbelzes.nl

kvk Amsterdam 34162524